Zajmujemy się tworzeniem nowych produktów żywnościowych i suplementów diety, wspierających zdrowie i dobrostan konsumentów, wykorzystując zaawansowane badania w zakresie izolacji i charakterystyki nowych substancji biologicznie czynnych, a także genomiki, transkryptomiki i metabolomiki, centrum stoi na czele innowacji w produkcji żywności funkcjonalnej, leczniczej i suplementów diety.
Wysokiej klasy aparatura umożliwia tworzenie nowych technologii oraz prototypów innowacyjnych produktów i potraw o wysokim potencjale odżywczym i dietetycznym, badania strawności składników odżywczych na modelach komórkowych, analizę stanu odżywienia organizmu i badania wysiłkowe.
Hala produkcyjna zapewnia przeskalowanie technologii z branży live science – takich jak produkcja żywności, suplementów diety, komponentów chemicznych i biotechnologicznych czy materiałów medycznych – z warunków laboratoryjnych do skali półprzemysłowej.
Koordynator
dr inż. Marek Szołtysik
e-mail: marek.szoltysik@upwr.edu.pl
tel.: 71 320 7775
Adres
ul. Chełmońskiego 39
51-630 Wrocław